Tuesday, December 10, 2013

Costing - pengalaman saya untuk di jadikan panduan...

Assalamualaikum....entry saya pada hari ini ialah berkenaan dengan costing/pengiraan kos....saya ni bukan cerdik sangat dalam hal ni...tp saya tulis berdasarkan pengalaman saya...walaupun hakikatnyer saya adalah bekas graduan di dalam Perakaunan...ekekekekeeke

ok...saya mulakan entri saya....Ramai antara peniaga yang kurang arif akan hal ini....atau x tau mcm mana nak buat pengiraan/costing untuk menetapkan harga jualan....sebab tu ramai yang jual dengan harga yang sangat murah...malah ada yang di bawah harga pasaran....hasilnyer memang SALES akan BOOMING...tp bila tgk pada return on sales......profit margin sangat kecil..malah ada yang mengalami kerugian...

ada byk faktor yang perlu di ambil kira bila kita buat costing......tp ramai yang x amik berat tentang pengiraan hidden cost....hidden cost bermaksud kos yang kita x boleh nak kira...like fuel, electricity, time, energy....semua tu kena amik kira....dan kos antara satu bakers dengan bakers yang lain x sama...ini dalah kerana jumlah kuantiti bahan mentah yang di beli...jarak kedai untuk membeli bahan mentah....dan sebagainyer....

dan untuk pengetahuan semua....ini adalah salah satu kesilapan besar yang pernah saya lakukan...saya lupa akan hidden cost...sampai satu masa..sales saya sgt byk...tp setelah di tolak dengan harga kos barang sahaja....saya mengalami kerugian....di tambah pula dengan keadaan semasa yang harga barang sentiasa naik....bila dah naik..nak turun tu memang x la kan....dengan masa dan tenaga yang telah saya gunakan untuk menyiapkan tempahan....akhirnya saya membuat keputusan...x per lah...Allah SWT tahu apa yang saya dah buat....saya dah buat sehabis baik....perbezaan keuntungan yang sepatutnyer saya perolehi itu biarlah Allah SWT gantikan dengan sesuatu yang lebih baik....alhamdulillah...Allah gantikan setiap perbedaan itu dengan sesuatu yang tidak di sangka sangka..malah lebih baik..syukran al jaziran....

Home made product  ni memang mahal dari kedai2 bakeri...sebab kita tidak membeli stok dalam kuantiti yang banyak...seperti saya...saya beli apa yang perlu based on order or so called JUST IN TIME...dalam konsep negara Jepun....bila ada order baru saya beli barang....jadi apabila kita bli dalam kuantiti yang sikit...definitely harga nya akan jauh lebih mahal jika kita beli secara pukal...unless kita memang buat production untuk produk yang sama tiap2 hari....maka semestinya kita terpaksa membeli bahan mentah di dalam kuantiti yang agak banyak...

berkaitan dengan hand made pula....hand made product..all done manually.....guna tangan..x guna mesen yer kengkawan....sebagai contoh...pintal reben...lg byk tempahan maka lgi byk masa yang akan di gunakan....itu adalah salah satu faktor yang menyebabkan barangan hand made lagi mahal dari barang yang di keluarkan dari kilang....

jadinye...kepada para peniaga..cari ilmu tentang cara pengiraan costing ini..supaya anda tidak ter'overcharge/undercharge' pada produk anda....selamat mencari ilmu!